Så packar du smart – allt du behöver tänka på vid flytt & packning  

Att flytta själv kan vara tidskrävande och jobbigt men med våra flyttips kan du göra flytten enklare genom att packa rätt. Vill du slippa allt det jobbiga och få tid till annat kan vi på Flytt-Experten hjälpa dig med hela flytten eller det delar som du önskar hjälp med. Vi är en professionell flyttfirma som hjälper dig flytta ditt bohag säkert. Vi utför kontorsflytt och bohagsflytt i hela Sverige och även utlandsflytt i Europa.

Allting som går ner i kartonger ska vara nedpackat i kartonger

Det finns många saker som kan underlätta inför uppackningen av en flytt. Det smidigaste sättet när du ska packa inför en flytt är att till en början utgå från att packa så mycket du kan i flyttkartonger. Kartonger är enkla att stapla tre & tre och rymmer otroligt mycket. 

Vi rekommenderar även att packa små speglar och tavlor i kartonger även om det inte går att stänga kartongen helt. Det underlättar leveransen och minimerar risken för skador av ditt bohag. Däremot kan sängkläder, tyger, mattor, gardiner och liknande med fördel packas i sopsäckar av plast som du sedan tejpar igen. Mattor kan du rulla ihop och om du har små och stora kan de ligga tillsammans. Tänk på att använda snöre, så blir flytten betydligt enklare.

Packa inte för tungt!

När du packar böcker i kartonger (ej påsar) kan du endast fylla halva kartongen med böcker. Resten av utrymmet fyller du med något lätt. Oavsett om det är vi på Flytt-experten eller ni själva som ska flytta bohaget så är det bra att tänka på att det inte är en utan många kartonger som ska bäras.

 

Glöm inte att markera kartongerna

Markera allt med det rum det ska till i ditt nya boende. På flyttkartongerna – markera på sidorna, förslagsvis båda kortsidorna så att det syns tydligt när de står staplade. Ska saker till vinden i nya boendet, in i köket eller annat rum? Med tydliga markeringar får du rätt sak på rätt plats direkt när ditt bohag anländer i din nya bostad, oavsett om det är du själv som levererar eller om du tar flytthjälp av oss på Flytt-experten.

 

Packa ömtåliga saker som porslin & glas säkert

När du packar porslin och glas måste du se till att du har slagit in det ordentligt med exempelvis tidningspapper. Se till att fylla eventuella håligheter som uppstår mellan sakerna med mer papper, strumpor, linne eller liknande. Om kartongen är hel och oskadad och det ändå har gått sönder något i kartongen så beror det på dålig emballering och då kan ni inte begära ersättning.

Så packar du möbler & större saker

Även om vi förespråkar att packa så mycket som möjligt i kartonger passar inte allt lika bra i dem och får helt enkelt inte plats i kartonger. Stora tavlor, möbler, och lampor som inte får plats osv. Så, hur underlättar man flytten av otympliga och stora möbler?

 

Tejpa igen lådor & montera isär det som går

Alla lådor i byråer, bokhyllor, skåp mm ska efter att de är urplockade tejpas igen så att de inte åker ut. Även skjutbara dörrar i bokhyllor ska tejpas (använd vanlig maskeringstejp). Tänk på att demontera glashyllor och hyllplan i bokhyllor. När det gäller bord som har löstagbara ben ska dessa monteras bort så att bordet tar så liten plats som möjligt.


Allt som går att montera isär t.ex sängar behöver vara isärtaget innan flytten sker & när flyttpersonalen kommer till er. 


Alla lampor och armaturer ska monteras ned och om storleken tillåter packas ner i kartonger. Kristallkronor som inte går ned i kartonger kan hänga kvar, men vi vill att du sätter ett lakan runt så att om en prisma skulle lossna ramlar den inte ned på golvet.


OBS! Tänk på att packa säkert! Bensin och annan lättantändlig vätska får inte medfölja i flyttlasset.

 

Smarta tillbehör att packa med:

 • Silkespapper eller tidningspapper för porslin, glas & annat ömtåligt. Tidningspapper är perfekt att skydda blommor med också.
 • Snören att bunta ihop mattor, gardinstänger och liknande med.
 • Småpåsar till skruvar med lappar i där det står vad skruvarna hör till för möbel eller liknande.
 • Återanvänd textilier som lakan, filtar och handdukar som du ändå ska ta med i flytten. De kan användas som skydd för ömtåligt porslin, tavlor eller liknande.

Sammanfattning av våra pack- & flyttips

Packa så mycket du kan i flyttkartonger och markera alla kartonger tydligt på sidan. Var noggrann med att skydda dina ömtåliga saker med emballage av olika slag, då de flyttfirman troligtvis inte står för dåligt skyddad packning.


Om du följer ovanstående råd blir både du och flyttpersonalen glad och får en smidig flyttning utan skador. Tänk också på att om du har åtagit dig att packa själv och inte har gjort det ordentligt utan att flyttpersonalen måste utföra sådant arbete som du skulle ha gjort så kan det innebära extra kostnader för dig.

Vill du läsa mer om våra andra flyttjänster?

Utöver bohagsflytt har vi flera andra tjänster som företagsflytt, magasinering och personaluthyrning. Har du några frågor är det bara att kontakta oss.

Begär offert

Att tänka på vid flytt 

Våra allra bästa flyttips för en smart flytt

Att flytta själv kan vara tidskrävande och jobbigt men med våra flyttips kan du göra flytten enklare genom att packa rätt. Vill du slippa allt det jobbiga och få tid till annat kan vi på Flytt-Experten hjälpa dig med hela flytten eller det delar som du önskar hjälp med. Hos oss utför vi både kontorsflytt och bohagsflytt i hela Sverige och Europa

 

 • Grundregeln är att allting som går ner i kartonger ska vara nedpackat i kartonger.
 • Sängkläder, tyger, mattor, gardiner mm kan med fördel packas i sopsäckar av plast som sedan tejpas igen.
 • Alla lådor i byråer, bokhyllor, skåp mm ska efter att de är urplockade tejpas igen så att de inte åker ut. Även skjutbara dörrar i bokhyllor ska tejpas (använd vanlig maskeringstejp). Tänk på att demontera glashyllor och hyllplan i bokhyllor.
 • När du packar böcker i kartonger (ej påsar) kan du endast fylla halva kartongen med böcker. Resten av utrymmet fyller du med något lätt. Tänk på att det inte är en utan många kartonger som skall bäras (både av vår personal och även av dig själv vid uppackning)
 • Tavlor och små speglar som går ned i kartongen skall vara nerställda i kartong. Det gör ingenting om man inte kan stänga locket.
 • När du packar porslin och glas så måste du se till att du har slagit in det ordentligt med t.ex tidningspapper. Se till att fylla ev håligheter som uppstår mellan sakerna med mer papper, strumpor, linne etc. För om kartongen är hel och oskadad och det ändå har gått sönder något i kartongen så beror det på dålig emballering och ni kan inte begära ersättning.
 • När det gäller bord som har löstagbara ben ska dessa monteras bort så att bordet tar så liten plats som möjligt.
 • Allt som går att montera isär t.ex sängar ska vara isärtaget när flyttpersonalen kommer till er.
 • Tänk på att bensin och annan lättantändlig vätska inte får medfölja i flyttlasset.
 • Alla lampor och armaturer ska monteras ned och om storleken tillåter packas ner i kartonger. Kristallkronor som inte går ned i kartonger kan hänga kvar, men vi vill att du sätter ett lakan runt så att om en prisma skulle lossna ramlar den inte ned på golvet.
 • Om du följer ovanstående råd blir både du och flyttpersonalen glad och får en smidig flyttning utan skador. Tänk också på att om du har åtagit dig att packa själv och inte har gjort det ordentligt utan att flyttpersonalen måste utföra sådant arbete som du skulle ha gjort så kan det innebära extra kostnader för dig.

Vill du läsa mer om våra andra tjänster?

Här hittar du mer information om företagsflytt, magasinering och personaluthyrning. Har du några frågor är det bara att kontakta oss.

Läs mer här Begär offert