Så packar du smart – allt du behöver tänka på vid flytt & packning  

Att flytta själv kan kännas övermäktigt, tidskrävande och jobbigt. Men med våra tips kan du göra flytten enklare genom att packa rätt från start.

Allting som går ner i kartonger ska vara nedpackat i kartonger

Det finns många saker som kan underlätta flytten och uppackningen efter en flytt. Vi skulle säga att nyckeln ligger i att packa smart.

 

Packa i flyttkartonger!

Det smidigaste sättet när du ska packa inför en flytt är att från början utgå från att packa så mycket du kan i flyttkartonger. Kartonger är enkla att stapla tre & tre och rymmer otroligt mycket. Vi rekommenderar även att packa små speglar och tavlor i kartonger även om det inte går att stänga kartongen helt. Det både underlättar leveransen och minimerar risken för skador av ditt dina ömtåliga saker.

Även om vi älskar flyttkartonger lämpar de sig inte alltid till alla typer av föremål. Sängkläder, tyger, mattor, gardiner och liknande kan med fördel packas i sopsäckar av plast som du sedan tejpar igen. Mattor är enklast att rulla ihop och om du har olika storlekar på mattor kan de ligga tillsammans. Tänk på att använda snöre, så blir flytten betydligt enklare.

Begär offert

Packa inte för tungt!
Vanliga misstag många gör är att överfylla kartonger med tunga föremål så att de väger alldeles för mycket. När kartongen är för tung ökar risken att den går sönder under flytten och det är väldigt vanligt när det gäller böcker. Vi rekommenderar därför att endast fylla halva kartongen med tyngre saker – men utrymmet behöver inte gå till spillo ändå. Resten av kartongen kan du fylla upp med något lättare, som filtar osv.

Oavsett om det är vi på Flytt-experten eller ni själva som ska flytta bohaget så är det bra att tänka på att det inte är en utan många kartonger som ska bäras. Om de i sin tur är väldigt tunga blir flytten desto jobbigare.

 

Glöm inte att markera kartongerna

Markera det som ska flyttas med vad det är för innehåll och vilket rum det ska till i ditt nya boende. På flyttkartongerna är det bäst att märka med text på sidorna, förslagsvis båda kortsidorna så att det syns tydligt oavsett vilket håll de står staplade åt. Ska kartongerna till vinden, in i köket eller till badrummet? Med tydliga markeringar får du rätt sak på rätt plats direkt när ditt bohag anländer i din nya bostad, oavsett om det är du själv som levererar eller om du tar hjälp av oss på Flytt-experten.

 

Packa ömtåliga saker som porslin & glas säkert

När du packar porslin och glas behöver du se till att du har slagit in det ordentligt med exempelvis tidningspapper. Se till att fylla eventuella håligheter som uppstår mellan sakerna i kartongen. Ett tips här är att använda sådant som ändå ska packas med som exempelvis strumpor eller sängkläder. Men det fungerar väldigt bra med tidningspapper och bubbelplast med.

Så packar du möbler & större saker

Även om vi förespråkar att packa så mycket som möjligt i kartonger passar inte allt lika bra i dem och får helt enkelt inte plats i kartonger. Stora tavlor, möbler, och lampor som inte får plats osv. Så, hur underlättar man flytten av otympliga och stora möbler?

 

Tejpa igen lådor & montera isär det som går

Alla lådor i byråer, bokhyllor, skåp mm ska efter att de är urplockade tejpas igen så att de inte åker ut. Även skjutbara dörrar i bokhyllor ska tejpas (använd vanlig maskeringstejp). Tänk på att demontera glashyllor och hyllplan i bokhyllor. När det gäller bord som har löstagbara ben ska dessa monteras bort så att bordet tar så liten plats som möjligt.

En viktig del av flyttningen är att montera isär allt som går att montera isär. Som bland annat sängben till sängen, madrasser osv. Montera isär det innan flyttpersonalen kommer till er, så blir flytten smidig. 


Alla lampor och armaturer bör monteras ned och om storleken tillåter även packas ner i kartonger. Kristallkronor som inte går ned i kartonger kan hänga kvar. Däremot rekommenderar vi att du sätter ett lakan runt utifall en prisma skulle lossna, då ramlar den inte ned på golvet.


OBS! Tänk på att packa säkert! Bensin och annan lättantändlig vätska får inte medfölja i flyttlasset.

 

Smarta tillbehör att packa med:

  • Silkespapper eller tidningspapper för porslin, glas & annat ömtåligt. Tidningspapper är perfekt att skydda blommor med också.
  • Snören att bunta ihop mattor, gardinstänger och liknande med.
  • Småpåsar till skruvar med lappar i där det står vad skruvarna hör till för möbel eller liknande.
  • Återanvänd textilier som lakan, filtar och handdukar som du ändå ska ta med i flytten. De kan användas som skydd för ömtåligt porslin, tavlor eller liknande.

Sammanfattning av våra pack- & flyttips

Packa så mycket du kan i flyttkartonger och markera alla kartonger tydligt på sidan. Var noggrann med att skydda dina ömtåliga saker med emballage av olika slag, då flyttfirman troligtvis inte står för dåligt skyddad packning. Följ ovanstående råd och både du och flyttpersonalen blir glada. Och sist men inte minst, du får en smidig flytt utan skador. 

 

Minska risken för extra kostnader vid flytthjälp

Om du har åtagit dig att packa själv och inte har gjort det ordentligt kan det innebära extra kostnader för dig. Det kan handla om att flyttpersonalen måste göra arbetet som du skulle ha gjort, som att packa bohaget i kartonger, trots att du inte har betalat det.

 

Emballering är viktigt för dig – framförallt om innehållet är ömtåligt. Om innehållet i en hel och oskadad kartong har gått sönder beror på dålig emballering. Då kan ni troligen inte begära ersättning av flyttfirman.

Vill du hellre slippa allt det jobbiga och få tid till annat?

Vi på Flytt-Experten kan hjälpa dig med hela flytten, innefattande packning, flytt och uppackning. Alternativt kan vi bidra till att avlasta dig i vissa delar av flytten utifrån dina behov och önskemål. Vi är en professionell flyttfirma som hjälper dig flytta ditt bohag säkert. Vi utför kontorsflytt och bohagsflytt i hela Sverige och även utlandsflytt i Europa.

Begär offert